Novice

AKTUALNE NOVICE IN VSEBINE
PODJETJA SPED STAR

Transport in poslovanje Sped Stara v času COVID-19

29. april 2020

Čeprav je koronavirus za nekaj časa ustavil družabno življenje, ni ustavil transporta. Še več, v tem času lahko vidimo, kako pomembne za nemoteno delovanje družbe so v resnici transportne storitve, ki omogočajo zalaganje trgovin s hrano in izdelki, prevoz nujno potrebnih farmacevtskih izdelkov ali dostavo pošiljk, naročenih prek spleta. V času koronavirusa naše poslovanje še vedno poteka nemoteno, z nekaj prilagoditvami.

S svojimi vozili je Sped Star prisoten na številnih trgih Evrope, od domače Slovenije, Balkana, Nemčije do držav Beneluksa. Večina mednarodnih transportnih poti poteka po ustaljenih urnikih, z manjšimi zamudami pri prečkanju mednarodnih meja. Trudimo se, da naročene pošiljke pridejo do cilja v čim krajšem času, brez večjih zamud in čim bolj varno. Ves čas transporta smo v aktivni komunikaciji z naročnikom ter nudimo popolno podporo in svetovanje pri reševanju morebitnih težav. Prav tako skrbimo za varnost in higienske ukrepe svojega osebja, dobaviteljevega osebja in tovora.

Ukrepi na področju transporta, rahljanje in zaostrovanje ukrepov ter odpiranje in zapiranje meja se v evropskih državah spreminja na dnevni ravni. Zato s svojimi naročniki redno komuniciramo o poteku transporta, jih obveščamo o aktualnih razmerah, morebitnih zamudah ipd. Pri načrtovanju dela in dostavi pošiljk je v veliko pomoč tudi možnost sledenja pošiljk, kjer lahko naročniki spremljajo stanje pošiljke v realnem času in tako predvidijo njeno dostavo. Kljub koronavirusu delamo vse, kar je v naši moči, da ostanemo vaš zanesljiv in zaupanja vreden partner ter da pošiljke dostavimo v dogovorjenem času.

Po stopničkah do svojega logističnega podjetja Sped Star

29. april 2020

»Že od malega sem sanjal, da bom nekega dne uspešen podjetnik s svojim lastnim podjetjem,« pravi Goran Gergar, lastnik logističnega podjetja Sped Star. Le-to je v desetih letih zraslo iz majhnega špedicijskega podjetja v uspešno transportno in logistično podjetje. So specialisti za transport in logistiko tovora vseh oblik in velikosti, še posebej nevarnega blaga, avtomobilskega prevoza, prevoza za potrebe težke industrije ter transporta v nadzorovani atmosferi, na primer farmacevtskih izdelkov ali hitro pokvarljivega blaga. Prisotni so v več državah Evrope, s posebnim poudarkom na Nemčiji, državah Beneluksa in Balkanu.

Od bančništva do pomorstva in prometa
Gorana sta že od nekdaj zanimala bančništvo in ekonomija, v logistiko je zašel povsem po naključju, ko je namesto študija na ekonomski fakulteti pristal na fakulteti za pomorstvo in promet. Poleg pridobljenega znanja so mu pri začetkih podjetja Sped Star bili v veliko pomoč prijatelji podjetniki, ki so pomagali do vseh informacij o ustanovitvi podjetja in začetku poslovanja. »Na začetku poslovanja nimaš veliko izbire, zato smo bili do strank precej nezahtevni, pomembno je bilo le, da so bila partnerska podjetja likvidna. Klasične oblike trženja niso bile preveč uspešne, svoj uspeh smo našli predvsem v ponujanju posebnih storitev, ki jih na trgu ni veliko. Tako smo začeli s storitvami za medicinsko in farmacevtsko industrijo, kjer smo poskušali pridobiti stranke z višjo dodano vrednostjo. Prav tako smo se že zgodaj usmerili na tuje trge, kjer je kakovost storitve veliko pomembnejša od cene,« pravi Goran.

Rast podjetja Sped Star v desetih letih
Po desetih letih se Sped Star lahko pohvali, da podjetje ni zadolženo, zaposlenih imajo pet ljudi, prihodki od leta 2010 so zrasli, dobički prav tako. »Z rezultati podjetja smo zadovoljni, saj vseskozi rastemo. Ob tem pa poskušamo vsak dan rezultate še izboljšati, saj se zavedamo, da je samo tako mogoče podjetje obdržati na želeni ravni in ga še razvijati,« pravi Goran. »Poskušamo pridobiti stranke, ki so zanesljive pri plačilih in poslujejo s tujino ter imajo natančno določene in dosežene poslovne načrte.« In še vedno si prizadevajo, da svojim partnerjem ponudijo storitve z višjo dodano vrednostjo.

In kakšni so koraki za naprej?
»V prihodnje načrtujemo še več zaposlitev, saj se z digitalizacijo in globalizacijo potrebe po transportnih storitvah vseskozi povečujejo. Izboljšati želimo tudi informacijsko tehnologijo, s katero bi še bolj olajšali poslovanje in prihranili dragocen čas. Dolgoročno je želja Sped Stara, da pridobimo še več domačih strank, prodremo še na druge trge v tujini in ustanovimo podružnično podjetje. Prav tako želimo prodreti na nove trge zunaj stare celine in poskusiti poslovati tudi z drugimi oblikami prevozov, kot so letalske in ladijske pošiljke,« pravi Goran.

Kar te ne ubije, te naredi močnejšega

29. april 2020

Koronavirus nas je ulovil nepripravljene. Oziroma vsaj nepripravljene na takšen obseg zaostrenih ukrepov. Z zaprtjem trgovin in meja so omejene tudi transportne storitve in dobava ali izvoz tovora iz oziroma v tujino. Po drugi strani pa so se odprle nove priložnosti, ki so pokazale, kako pomembno je imeti vzpostavljeno dobro, učinkovito in hitro transportno mrežo storitev.

 

1. Zapiranje mednarodnih meja
Prvi večji ukrep, ki je negativno vplival na ustaljene transportne poti, je zapiranje državnih meja. Zaradi tega so se podaljšale čakalne vrste na mejah, zaradi ustavljanja proizvodenj pa so bila nekatera podjetja primorana odpovedati svoja naročila. Če smo se iz tega ukrepa pri Sped Staru kaj naučili, je to pomembnost sodelovanja z domačimi podjetji in partnerji ter kako pomembna je samooskrba na področju prehrane in izdelkov s krajšim rokom trajanja.

 

2. Oskrba podjetij, ki ne morejo zapreti proizvodnje
Nekatera podjetja si zaradi narave dela lahko privoščijo, da zaustavijo proizvodnjo za nekaj časa, druga pa zaradi obsega dela, pomembnosti za celotno industrijo in delavcev, žal, tega ne morejo storiti. Predstavljajte si samo, kakšno verižno reakcijo povzroči zaprtje le enega obrata, ki izdeluje eno komponento za končni izdelek. Že en manjkajoči vijak povzroči učinek domin, zaradi česar končnega izdelka ni mogoče lansirati na trg. Morda so se nekatera podjetja iz tega naučila, da nabava na zalogo ni tako slaba ideja. Kakor koli, tudi pri Sped Staru se v času koronavirusa trudimo, da nemoteno oskrbujemo proizvodne obrate.

3. Dobava medicinske opreme oziroma dokaz, kako pomembna je transportna logistika
Ne štejemo več, koliko zapletom pri dobavi medicinske in zaščitne opreme smo bili priča. Tovrstni zapleti kažejo, kako pomembno je imeti zanesljivo in zaupanja vredno transportno in logistično podjetje, ki ima mednarodne izkušnje s poslovanjem ter zna ukrepati hitro. Mi smo zanesljiv partner.

 

4. Porast spletnih naročil
Na eni strani je zapiranje trgovin povzročilo moteno dobavo izdelkov, po drugi strani pa sta se povečali prodaja prek spletnih naročil in dostava na dom. Hitrost zmožnosti prilagajanja je ključna v takšnih trenutkih in ne samo, da lahko transportno podjetje na tak način preživi krizni čas, svoje storitve lahko razširi na druga področja. Če nas bo koronavirus česa naučil, bosta to zagotovo priročnost in preprostost spletnega nakupovanja, tako da pričakujemo, da se bodo dostavne storitve v prihodnosti le še povečale.

Waehouse
29.854 m2
SKLADIŠČNIH MEST
Box
10.879
POŠILJK LETNO
Truck
3,5 mio
KILOMETROV LETNO
Map
28
LOKACIJ
Earth
15
DRŽAV

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

?
Kdaj se odločiti za zbirni ali ekspresni prevoz?

Ta odločitev je odvisna od več dejavnikov, na primer: od velikosti pošiljke, nujnosti pošiljke, vaših stroškov, če pošiljka ni pravočasno dostavljena, praznikov v državah tranzita ... Če je pomembno, da pošiljka prispe na cilj čim prej, vsekakor priporočamo ekspresni prevoz. Če pošiljka ni nujna, lahko izberete tudi zbirni prevoz.

?
Kako naj vemo, ali smo izbrali najboljšega ponudnika?

Pri izbiri transporta se veliko strank odloča na podlagi cene. Najnižja cena pa ni vedno tudi najboljša izbira. Če je vaša pošiljka vredna veliko oziroma jo potrebujete na točno določen termin, sta veliko bolj kot cena pomembni zanesljivost in točnost prevoznika, v primeru prevoza nevarnega ali občutljivega blaga pa tudi reference. Glede na vsebino svojega tovora premislite, ali je bolje plačati več in imeti partnerja, na katerega se lahko zanesete.

?
Ali je bolje imeti enega ali več prevoznikov za eno destinacijo?

Naše načelo je, da stranke vedno skušamo prepričati o sodelovanju s samo enim prevoznikom. Zaradi tega ne prihaja do neskladij med različnimi pošiljkami, reševanje morebitnih težav je veliko bolj preprosto, hkrati pa se zavežemo, da je Sped Star za vas na razpolago 365 dni v letu.

?
Kdaj dodatno zavarovati blago med prevozom?

Po CMR-konvenciji je blago v transportu zavarovano. Ker pa je cestni transport nepredvidljiv, svojim strankam vedno svetujemo, da če gre za transport občutljivega ali visoko vrednostnega blaga, le-tega še dodatno zavarujete. Le tako lahko v primeru poškodb ali kraje dobite povrnjeno celotno vrednost blaga.

?
Ali je bolje imeti lastno ali najeto skladišče?

Poleg transportnih storitev ponujamo tudi možnost skladiščenja blaga, zato svojim strankam vedno svetujemo najem naših skladišč in celovit servis Sped Star. in sicer zaradi povsem praktičnega razloga – le tako lahko ceno prevoza v največji meri znižamo, hkrati pa hitro in brez dodatnih zapletov poskrbimo za transport vaše pošiljke.

?
Zakaj je treba vedno sporočiti dimenzije tovora in pogostost prevozov?

Dimenzije tovora so pomembne, saj lahko le na tak način preračunamo, koliko prostora je še na voljo na posameznem tovornjaku oziroma ali se splača izvesti transport z manjšim vozilom. Rezultat uporabe večjega ali manjšega vozila pa je v ceni in hitrosti dostave. Za svoje stranke vedno stremimo k temu, da ponudimo najugodnejšo ceno.

Najvišja ocena bonitetne odličnosti v Sloveniji. Platinasta odličnost za leto 2023. Najvišja ocena bonitetne odličnosti v Sloveniji. Platinasta odličnost za leto 2023.